Kentekenplaat

Voor het opzoeken van een kenteken hebt u het nummer op de kentekenplaat van een voertuig nodig. Elk voertuig is verplicht om een kentekenplaat te voeren, aan de hand van dit nummer kunnen andere weggebruikers uw voertuig natrekken en ook de boetes van de verkeerspolitie zullen naar de houder van het kenteken worden gestuurd. U kunt de kentekenplaat van uw auto ook wel zit als identiteitsbewijs voor uw auto, andere weggebruikers maar ook uzelf kunnen aan de hand van het nummer op uw kentekenplaat zien wat voor soort auto het is, andere weggebruikers kunnen echter niet zien dat u de eigenaar bent van het voertuig, dit recht is voorbehouden aan de politie en het RDW. Een kentekenplaat hoort echt bij uw voertuig en kan daarom niet op een ander voertuig worden geplaatst (dit noemt met ‘voeren van valse kentekenplaten), de gegevens die andere weggebruikers krijgen bij het opzoeken van het kenteken komen anders namelijk ook niet meer overeen met het daadwerkelijke voertuig.

Kenteken aanvragen

Daarnaast moet u bij het verzekeren van uw voertuig ook het kentekennummer en het meldnummer doorgeven, de verzekering is daarom ook alleen geldig op het door u aangegeven kenteken. Mocht u meerdere auto’s hebben, dan moet u ook verschillende kentekenplaten voeren, meerdere verzekeringen afsluiten (minimaal WA verzekering) en voor beide voertuigen een geldige APK keuring.

Het kan voorkomen dat u uw kentekenplaat bent verloren of dat deze wellicht is gestolen, in beide gevallen moet u aangifte doen van vermissing van uw kentekenplaat, verzaakt u dit en uw kentekenplaat wordt gevonden door een andere weggebruiker, dan kan deze weggebruiker deze gebruiken als valse kentekenplaat en hierdoor bijvoorbeeld ‘gratis’ tanken en zonder aangifte bent u hiervoor volledig verantwoordelijk (tenslotte staat het kenteken op uw naam). Nadat u aangifte hebt gedaan van de vermissing van uw kentekenplaat kunt u bij het RDW een nieuwe aanvragen, als u de kentekenplaat simpelweg bent verloren zal het RDW kosten in rekening brengen voor het toesturen van een nieuwe kentekenplaat / nieuwe kentekenplaten. U mag in de tijd tussen het doen van de aangifte en het wachten op de nieuwe kentekenplaten niet met het voertuig rijden, tenslotte mag u volgens de verkeerswet niet zonder kentekenplaten rijden.

Advertentie

Informatie over

Rdw Kenteken, Kentekenbewijs , Kenteken opzoeken, Voertuiggegevens, Kenteken zoeken, Kenteken RDW, Informatie kenteken, Kenteken informatie, Informatie kenteken zoeken, Kentekeninformatie, Kenteken checken, Kenteken check, Autoverzekering vergelijken, Kentekencheck, RDW kentekencheck, zoeken op kenteken, auto zoeken op kenteken, kenteken zoeken eigenaar, op kenteken zoeken, auto op kenteken zoeken, auto kenteken zoeken, onderdelen zoeken op kenteken, kenteken zoeken auto, Kentekenplaat, rdw kenteken zoeken, kenteken zoeken rdw, Dagwaarde RDW kenteken, kenteken auto zoeken, kenteken zoeken op naam, auto onderdelen zoeken op kenteken, duits kenteken zoeken, kenteken zoeken gratis, eigenaar zoeken op kenteken, kenteken op naam zoeken, auto zoeken kenteken, naam bij kenteken zoeken, zoeken op kenteken auto